Wednesday, July 09, 2008

EAS toetab 200 miljoni krooniga teadmiste ja oskuste arendamist Eesti ettevõtetes

EAS avas teadmiste ja oskuste arendamise programmi aastani 2013, mille eesmärgiks on suurendada ettevõtete kasvupotentsiaali ja konkurentsivõimet nii kodu- kui ka välisturgudel. Euroopa Sotsiaalfondist kaasrahastatava programmi eelarve on 200 miljonit krooni.

Toetust saab taotleda kuni 12 kuud kestva teadmiste ja oskuste arendamise projekti läbiviimiseks ettevõttes. Selleks võib olla töötajate ja juhtide juhtimisalane üldkoolitus või erialane täiendkoolitus, väljaspool Eestit toimuvatel erialastel konverentsidel osalemine või nõustamisteenuse kasutamine.

Toetuse taotlemiseks ei piisa ainult üksiku koolituse soovist, vaid ettevõte peab esitama ka arendustegevuste plaani. „Üksikust koolitusest on vähe kasu, kui puudub terviklik arusaam, milliseid ettevõtte probleeme koolitus lahendab ning kuidas aitab kaasa ettevõtte tulemuste parandamisele,“ selgitas EASi ettevõtete võimekuse divisjoni direktor Pille-Liis Kello. „Pikaajaline plaan aitab ettevõttel kavandada kõige vajalikumaid koolitusi ning hoiduda ressursse raiskamast,“ lisas ta.

Teadmiste ja oskuste arendamise toetust saavad taotleda ettevõtted ja füüsilisest isikust ettevõtjad, samuti ettevõtlusorganisatsioonid, inkubaatorid ja maakondlikud arenduskeskused, juhul kui kasusaajateks on ettevõtjad. Toetust saab taotleda jooksvalt, selle minimaalne suurus on 35 000 krooni ning hüvitatakse kuni 50 protsenti projekti abikõlblikest kuludest.

ELi rahastusperioodil 2004–2006 jagunes programm koolitus- ja nõustamistoetuseks. EAS toetas üle 2000 koolitusprojekti kokku 93 miljoni krooniga ning üle 1000 nõustamisprojekti 32 miljoni krooniga. „Kuna toetuse tingimused on võrreldes perioodiga 2004–2006 muutunud, tuleks huvilistel kindlasti nendega lähemalt tutvuda veebilehel www.eas.ee ning nõu pidada ka kohaliku maakondliku arenduskeskuse konsultantidega,“ soovitas Kello.

Lisaks teadmiste ja oskuste arendamise toetusele, mida saab taotleda iga ettevõte eraldi, teeb EAS tihedat koostööd erialaliitudega. Koos selgitatakse välja valdkonnad, kus eri sektorite ettevõtjad kõige rohkem koolitust vajavad, ning pakutakse siis kõige vajalikumaid koolitusi korraga võimalikult paljude ettevõtete töötajatele.

No comments: